Eerder mochten we dankzij onze partner Van Voorst Consult nieuws met u delen over het voorstel van de Europese Commissie om de rapportageverplichtingen in 2025 te verlagen. De titel mocht treffend zijn: minder regels, meer kansen voor het mkb! De MVO-Keurmerkcommissie is inmiddels in gesprek geweest met diverse relaties over de voorgenomen wijzigingen. Adviseurs en commissieleden gaan hier inmiddels steeds vaker het land voor door dankzij de groeiende groep partners. Vorig jaar leerden wij dhr. Hoedt kennen en mochten we met het MVO-Keurmerk met hem in gesprek gaan. Hoogste tijd om dit nog eens te herhalen, vandaag hebben we het over de VSME in plaats van CSRD met dhr. Hoedt.

  1. Ha meneer Hoedt, zou u allereerst een korte introductie willen geven van uzelf en uw achtergrond?

Mijn naam is Robert Hoedt, oprichter en adviseur bij GOOD MVO Advies.nu, het duurzaamheidsadviesbureau voor MKB Nederland. Vanaf 1986 ben ik actief geweest in productie en internationale handel in Azië, Afrika en het Midden Oosten. Veel fabrieken bezocht en ter plaatse handel gedaan, soms met mijn klanten samen. Door de jaren heen is mijn behoefte, en die van mijn opdrachtgevers om maatschappelijk verantwoord te handelen sterk toegenomen. Uiteindelijk was ik daar zo veel mee bezig dat ik andere bedrijven op dit gebied ben gaan adviseren.

  2. In het MVO veld wordt inmiddels gesproken over ‘het nieuws van 26 februari’ had u het nieuws van verlaging van rapportageverplichtingen volgens de CSRD verwacht?

Ja en nee. Op 8 november 2024 kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, al aan dat de Europese Commissie werkte aan een Omnibusverordening om de bureaucratie te verminderen. Hierbij verwees ze o.a. naar de CSRD. Maar dat deze verordening zo rigoureus zou zijn heeft zowel bedrijven, adviseurs en accountants verrast.

     3. Wat voor reactie verwacht u van het niet-verplichte deel van het midden kleinbedrijf op deze ontwikkelingen?

 Inmiddels hebben we met vrijwel al onze relaties en betrokken partijen gesproken over de gevolgen van Omnibus. Het goede nieuws is dat slechts een enkeling heeft besloten om geen vervolg meer te geven aan de reeds ingeslagen CSRD route. Ondanks dat de rapportageverplichting voor velen (80%) vervalt zal de meerderheid toch een vervolg aan dit traject geven. Hierbij wordt veelal gekeken naar de VSME (vrijwillige richtlijn voor midden en kleinbedrijf) als basis voor een nieuw rapportageformat.

       4. Bekenden in het veld geven aan: ‘er komt geen rapportageplicht voor het mkb maar het is niet zo dat het mkb geen uitvraag m.b.t. CSRD zal krijgen’. Kunt u deze uitspraak uitleggen?

Nog steeds blijven CSRD-plichtige bedrijven hun ketenpartners uitvragen over materiële thema’s. Daarnaast zullen andere bedrijven en de overheid (o.a. in aanbestedingen) vragen m.b.t. MVO blijven stellen aan hun toeleveranciers. Het blijft daarom van belang hierop voorbereid te zijn en doorlopend over voldoende duurzaamheidsinformatie te beschikken. 

        5. Wat wilt u onze MVO-Keurmerkhouders nog meegeven?

 Met een certificaat zoals MVO-Keurmerk kunnen organisaties vragen van ketenpartners m.b.t. MVO grotendeels manier beantwoorden. Nu de verplichte audit door de accountant is komen te vervallen voegt het MVO-Keurmerk een goed niveau van betrouwbaarheid toe met minimale kans op greenwashing. Ons advies is dus om het Keurmerk actueel te houden.

Dhr. Hoedt, dankuwel voor uw bijdrage!

Andere berichten

Nog meer nieuws uit het Keurmerklandschap.