De MVO-Keurmerkcommissie is tegelijkertijd met het MVO-Keurmerk in het leven geroepen op 14 september 2018. Sindsdien is al 25 keer (!) werk gemaakt van verdieping van de eisen, de commissie werkt dan ook continue aan de inhoudelijke ontwikkeling. Was dat eerst met drie deskundigen, sinds 2024 is dat met vijf deskundigen: Sjors Westdorp (voorzitter), Gerard van der Werff (secretaris), Henk Achterberg, Sohrab Nurzai en Henri Dekker. De MVO-Keurmerkcommissie komt langs bij steeds meer evenementen om een bijdrage te leveren. Maar op hun beurt is het ook goed om consultants van buitenaf aan het woord te laten. Vandaag het bijzondere verhaal van Barry Gerritsen: van automonteur naar auditor: hoe passie voor techniek en kwaliteit uitgroeit tot maatschappelijk advies.

  1. Ha meneer Gerritsen, zou u allereerst een korte introductie willen geven van uzelf en uw achtergrond?

Mijn naam is Barry Gerritsen en ik werk als zelfstandig auditor en adviseur op het gebied van managementsystemen. Mijn loopbaan begon in de werkplaats als automonteur, maar al snel groeide mijn interesse in bedrijfsprocessen, kwaliteit en duurzaamheid. Ik studeerde Technische Bedrijfskunde en heb inmiddels ruim 15 jaar ervaring met het adviseren en auditen van organisaties in uiteenlopende sectoren. Als Lead Auditor en adviseur werk ik onder andere met ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieu), ISO 27001 (informatiebeveiliging) en ISO 26000 (maatschappelijke verantwoordelijkheid).2.

       2. Ervaart u dat er een toename is van bedrijven die invulling geven aan MVO-activiteiten?

Ja, zeker. Waar MVO vroeger vaak als ‘iets extra’s’ werd gezien, is het nu steeds vaker onderdeel van de kernstrategie van een organisatie. Bedrijven beseffen dat het loont om duurzaam en maatschappelijk bewust te ondernemen – zowel voor hun imago als voor hun toekomstbestendigheid.

       3. Zijn bedrijven voldoende doordrongen van ontwikkelingen als CSRD en VSME?

De bewustwording groeit, maar nog niet iedereen is even goed voorbereid. Vooral in het mkb merk ik dat men wel hoort van deze ontwikkelingen, maar nog zoekende is naar de vertaalslag naar de praktijk. Daar ligt een mooie kans voor adviseurs en auditors om richting te geven.

       4. Welke rol spelen de SDG’s in jouw werk met organisaties?

De Sustainable Development Goals geven concrete handvatten aan bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen opereren. Vooral bedrijven die het MVO-Keurmerk nastreven, gebruiken de SDG’s steeds vaker als kapstok om hun initiatieven aan op te hangen – dat is een positieve ontwikkeling.

Een goed voorbeeld is SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie. Deze doelstelling sluit nauw aan bij mijn werk als auditor van ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu). Ik help organisaties om verspilling te verminderen, processen efficiënter in te richten en duurzamer om te gaan met grondstoffen en energie. Door concrete doelen te stellen op het gebied van bijvoorbeeld afvalreductie of duurzame inkoop, dragen bedrijven actief bij aan deze SDG én aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering.

       5. Wat wilt u MVO-Keurmerkhouders meegeven?

Blijf kritisch op je eigen organisatie. MVO is geen checklist, maar een continu proces van verbeteren, bewustwording en betrokkenheid. Kleine stappen kunnen op termijn een groot verschil maken. Durf te laten zien waar je voor staat, en wees ook eerlijk over wat nog beter kan.

Andere berichten

Nog meer nieuws uit het Keurmerklandschap.