Het welbekende familiebedrijf Vandersterre heeft recent promotie waargemaakt betreffende het ISO 26000 systeem van het MVO-Keurmerk. Vandersterre, actief in het produceren, affineren, verpakken en verkopen van kaasspecialiteiten, had zich het Zilveren MVO-Keurmerk in 2024 ten doel gesteld als opmaat naar het hoogste niveau. Inspectrice Vink werd dan ook door een CSR team van Vandersterre ontvangen die de benodigde bewijsvoering ter inspectie voorlegden, gevolgd door verificatie van de tweede auditor en Keurmerkcommissie ontstond een boekwerk aan bewijsvoering. Een boekwerk dat gedetailleerd het MVO-beleid van Vandersterre onderstreept en in het daglicht stelt.
Concreet vertaald werd door Vandersterre de volgende uitdaging conform de ISO 26000 richtlijn aangegaan:
- De organisatie heeft zich toegelegd op het voldoen aan 48 verplichte eisen.
- Van deze 48 eisen is sprake van 21 componenten als uitbreidingscriteria op de eisen.
- Onder de eisen wordt gesteld dat minstens 3 SDG’s in praktijk worden gebracht.
- Onder de eisen wordt gesteld dat elke P aan minimaal één SDG dient te worden gekoppeld.
- De SDG’s dienen gekoppeld te worden aan een managementsysteem of jaarverslag.
- De aangestelde auditor leverde bevindingen bij de MVO-Keurmerkcommissie in als tweede controle ter verificatie.
Inspectrice Vink besloot de inspectie als volgt: ‘Vandersterre is verder gegaan met het verscherpen van haar duurzaamheidsvisie. Hierbij kijken zij naar haar verantwoordelijkheid als bedrijf en de verantwoordelijkheid als (keten)partner. Vanuit deze verantwoordelijkheid zijn de speerpunten klimaatverantwoorde zuivel, een motiverende gezonde werkomgeving en toekomstbestendige zuivelketen gesteld en hieraan zijn verschillende acties verbonden. Vandersterre loopt graag voorop en dit blijkt uit de verschillende stappen die gezet zijn als voorbereiding op de CSRD. De rapportage volgens ESRD zijn intern door de duurzaamheidsadviseur opgepakt, daarbij is er een duurzaamheidsteam aangesteld met werknemers van de verschillende vestigingen. De werknemers worden op de hoogte gehouden door middel van presentaties op locatie. Trainingen en verschillende iniatitieven voor betrokkenheid en gezonde levensstijl zijn opgezet. Vandersterre heeft wederom aantoonbare stappen gemaakt en daarmee haar visie en uitwerking hiervan naar een hoger niveau getild’.
Visuele impressie van het merk: Vandersterre.
De MVO-Keurmerkcommissie brengt hierbij haar hartelijke felicitaties over aan het gehele team van Vandersterre met het behalen van het MVO-Keurmerk – ISO 26000 op het niveau Zilver!
Het MVO-Keurmerk ervaart een toename van (bewinds)personen, gemeentes en (semi)overheidsinstanties die contact opnemen met Keurmerk Nederland om te controleren of een organisatie daadwerkelijk in bezit is van het MVO-Keurmerk. Dit is niet langer vereist, u kunt dit zelf proactief checken via de volledig vernieuwde website van het Keurmerkregister.
Meer informatie via: http://www.vandersterre.nl
Openbare checklist inzien: http://www.keurmerkmvo/keurmerkeisen