De MVO-Keurmerkcommissie kon een glimlach niet onderdrukken na het nieuws: het eerste MVO-Keurmerk is van afgifte voorzien op Texel. En, het is niet zomaar een organisatie die het verworven heeft. Skéépe, de naam zegt het al, is specialist in schapenvachten en wolproducten die ook echt van Texel komen. De geborgde eisen op het gebied van profit leenden zich hier prima voor om alle bewijsvoering voor te gaan leggen aan één van de inspecteurs. En zo gezegd, zo gedaan, het was Thom van de Brug die een uitgebreide inspectie bij de organisatie van Jospeh en Sanne en het team mocht afnemen.
Het jonge team van Skéépe begon het bedrijf dan ook bij het uitgangspunt dat elke schapenvacht afkomstig moet zijn van het eiland. voor de duidelijkheid, het schapenras de Texelaar leeft over de hele wereld en dat maakt dat Skéépe hier niet voor gaat. De schapen van Skéépe hebben echt op het eiland geleefd en de schapenvachten en lamsvachten zijn volgens het team hierdoor van een zeer hoge en unieke kwaliteit. Ze zijn zeer zacht en hebben een dikkere vezel. De liefhebber van kwaliteit zoekt Skéépe op voor bijvoorbeeld een schapenvacht passend bij het interieur of als kleed. Maar de jonge ondernemers hebben ook een vindingrijkheid gevonden!
Zorghulpmiddelen van medicinaal schapenvacht
Doordat de Texelse schapenvacht een dikkere wolvezel heeft dan ieder ander schapenras, hebben ze een betere demping en zijn ze hierdoor uitermate geschikt voor het maken van medische hulpmiddelen. Door deze goede, drukverlagende werking, maakt Skéépe van medicinale schapenvachten verschillende zorghulpmiddelen. De Skéépe zorgproducten worden vaak gebruikt in de zorgsector. Deze medicinale schapenvachtproducten, helpen bij klachten zoals decubitus en gewrichtspijn. Denk hier bijvoorbeeld aan hielbeschermers of een anti decubitus matras.
Ambitie
Auditor Thom van de Brug trof dan ook een organisatie ondernemers aan die wellicht meer toekomst voor zich heeft dan verleden achter zich. Gedreven en ondernemend besloten Joseph en Sanne de eerste organisatie op Texel te worden met het MVO-Keurmerk. Voorbereidingen conform People, Planet en Profit werden uitstekend getroffen over de ISO 26000 lijn en bewijsvoering over herkomst werd van extra toon voorzien. De ISO 26000 rapportage toont aan dat extern getoetst is en erkenning afgegeven is op de zaken die voor Skéépe zo essentieel zijn: een duurzaam restproduct een tweede leven geven in een keten waarbij Skéépe onderscheidend is als echt van Texel. Van de Brug mocht het alvast optekenen en registratie in orde maken voor een organisatie die succesvol bijgevoegd is bij de meer dan 100 MVO-Keurmerkbedrijven!
Introductie van Skéépe door de Schoo met uitleg over de Texelse schapenvachten.
MVO-Keurmerkrapportage conclusie
Sanne Schoo, geboren en getogen op Texel, heeft altijd een sterke verbondenheid met haar eiland en de natuur gevoeld. Haar ondernemersreis begon met een webshop waarin ze streekproducten van Texel verkocht. Al snel ontdekte ze het potentieel van wol, een product dat door boeren vaak als restmateriaal werd gezien.
Voor veel Texelse boeren betekende wol jarenlang een bijproduct zonder grote waarde. Sanne zag hierin een kans: ze richtte haar bedrijf op het verwerken van deze wol tot hoogwaardige en duurzame producten. Door een eerlijke prijs te betalen aan de boeren, zorgt ze ervoor dat hun werk wordt gewaardeerd en dat de wol niet verloren gaat.
Het assortiment van Sanne’s bedrijf is breed en innovatief. Van traditionele breiwol en kaarden wol tot sokken en vachten, maar ook medicinale producten zoals antidrukwol tegen doorligplekken of blaren bij wandelaars. Elk product draagt bij aan duurzaamheid en hergebruik.
Wat haar producten extra bijzonder maakt, is dat ze afkomstig zijn van dieren die een goed leven hebben gehad. Dit ethische aspect sluit perfect aan bij haar missie: eerlijke, diervriendelijke en duurzame producten creëren die zowel boeren als consumenten ten goede komen.
Dankzij Sanne Schoo krijgt Texelse wol weer de waardering die het verdient, en wordt een restproduct omgezet in iets waardevols voor mens en dier. Zo draagt haar onderneming bij aan een circulaire economie en een betere toekomst voor zowel boeren als consumenten.
Meer informatie via de website van Skéépe.
De MVO-Keurmerkcommissie brengt hierbij haar hartelijke felicitaties over aan het gehele team van Skéépe!
Alle organisaties die het MVO-Keurmerk bezitten kunnen dit middels rapportage aantonen, de registratie is openbaar. Het MVO-Keurmerk ervaart een toename van (bewinds)personen, gemeentes en (semi)overheidsinstanties die contact opnemen met Keurmerk Nederland om te controleren of een organisatie daadwerkelijk in bezit is van het MVO-Keurmerk. Een wachttijd of passief afwachten is niet langer vereist, u kunt dit zelf proactief checken via de volledig vernieuwde website van het Keurmerkregister. Spiegel in dergelijke gevallen een MVO-Keurmerkcertificaat met de GCR, waarbij nieuwe initiatieven onder 100 deelnemers doorverwezen worden naar bestaande initiatieven.