Pherenike uit Den Haag is een Safehouse dat zorg biedt aan hulpbehoevenden die in blijvend herstel zijn van verslaving. De Vereniging Kwaliteit Safehouses, ook wel VKS genoemd, heeft hiertoe jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van het VKS-Keurmerk. Keurmerk Nederland is daarbij aangesteld om op zorgvuldige wijze invulling te geven aan de toetsing van de norm. Hiertoe zijn 11 Kernprincipes opgesteld die zowel vragen als subvragen omvatten die de inspecteur of inspectrice voorlegt aan de organisatie, én daarbij is geen antwoord geen optie. Elk criterium dient afdoende van bewijsvoering te worden voorzien. Dit mag dan ook resulteren in een hoogwaardig Keurmerk dat in 2024 reeds op uitvraag kon rekenen vanuit enkele gemeentes. Zij hebben namelijk een zekere voorkeur voor Safehouses met het VKS-Keurmerk. Voor de buitenstaander is die voorkeur het best te beschrijven als wij u meedelen dat er Safehouses zijn die deze kwetsbare groep niet adequaat behandelen en hier anno 2025 nog steeds niet genoeg sancties over tegemoet zien. Hier ligt het grote bestaansrecht en de buitengewoon belangrijke invulling van de Vereniging Kwaliteit Safehouses.
De volgende Kernprincipes komen aan bod:
- Goed bestuur en toezicht
- Werken met integriteit
- Eerbiedigen van bewonersrechten
- Creatie empowermentcultuur
- Vaardigheidsontwikkeling personeel
- Zorg voor huiselijke omgeving
- Bevordering veilige en gezonde omgeving
- Afstemming zorgaanbod
- Faciliteren herstel o.b.v. 12-stappen & gemeenschapsparticipatie
- Stimulatie prosociaal gedrag
- Participatie in gemeenschap
Uiteraard zijn de Kernprincipes van langere uitwerking en bevatten subvragen tevens de nodige verdieping in een checklist die van uiterst hoog niveau is. Meerdere inspecteurs van Keurmerk Nederland zijn inmiddels aangesteld om inspecties uit te voeren. De beurt ging dit keer naar Gerard van der Werff die Pherenike in Den Haag de norm voorlegde. Deze organisatie ontvangt cliënten die na een detoxperiode een veilige plek nodig hebben om zich goed voor te kunnen bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Pherenike ging daarbij over tot beantwoording van alle vragen en subvragen die voortvloeien uit de Kernprincipes en sloeg geen criterium over.
Van der Werff gaf zijn conclusie als volgt weer: ‘Pherenike heeft als ISO9001 gecertificeerde zorgaanbieder raamovereenkomsten gesloten met een aantal gemeenten. In de handboeken Cliënten, Kwaliteit, Personeel en Veiligheid is helder omschreven waar de organisatie voor staat en op welke wijze met welke procedures invulling wordt gegeven aan de maatschappelijke rol van de organisatie. Zowel richting de bewoners als de gemeenten en de professionals. Klaarstaan in het belang van de cliënt komt tot uitdrukking in de wijze waarop de organisatie functioneert. De woningen zijn aantoonbaar comfortabel en veilig. Dit wordt jaarlijks getoetst door een externe partij. Pherenike is een organisatie die conform de wettelijke eisen tijdig verantwoording aflegt, groeit en in ontwikkeling blijft. Het VKS-Keurmerk is een terechte beloning’.
De hartelijke felicitaties gaan naar Claudia en het gehele team van Pherenike!
Meer informatie over Pherenike vind je hier.
De VKS-norm is hier in te zien.