Het komt zelden voor dat één van de 120 MVO-Keurmerkbedrijven opgaat voor het niveau Goud. De eisen zijn simpelweg van uiterst hoog niveau en vragen een integratie van MVO in de bedrijfsprocessen die jaren kan duren. Ze zijn er, enkelen, maar de route naar Goud is lang. Progressie wordt wel geboekt, zo gaan steeds meer bedrijven op voor Brons en wordt ook de promotie naar Zilver meermaals gemaakt. Het niveau Goud is echter zo ver omvat dat de geborgde eisen gedurende één dag of meerdere dagen moeten worden getoetst. Slechts enkele auditors kunnen deze toetsing afnemen en de gehele MVO-Keurmerkcommissie, inmiddels bestaand uit vijf personen, moet unaniem akkoord zijn met de ISO 26000 rapportage. Recent diende zich weer een zeldzaamheid aan, Edumar Metaalbewerking was de eerste organisatie die opging voor het niveau Goud inclusief voorbereiding op de CSRD.
Het blijft voor een MVO-Keurmerkbedrijf op het niveau Goud een prestatie die voorbehouden blijft in een zeer uitgebreide rapportage. Als we de geborgde eisen doornemen is daarbij een verhoging van de vereisten zichtbaar ten opzichte van de checklist 20248. De volgende criteria werden voorgelegd:
- De organisatie heeft zich toegelegd op het voldoen aan 54 verplichte eisen.
- Van deze 54 eisen is sprake van 22 componenten als uitbreidingscriteria op de eisen.
- Over de eisen worden gekoppeld aan de drie P’s voldaan aan 8 hoofdcriteria om toekomstig te conformeren aan de CSRD.
- Onder de eisen wordt gesteld dat minstens 3 SDG’s in praktijk worden gebracht.
- Onder de eisen wordt gesteld dat elke P aan minimaal één SDG dient te worden gekoppeld.
- De SDG’s dienen gekoppeld te worden aan een managementsysteem of jaarverslag.
- De aangestelde auditor leverde bevindingen bij de MVO-Keurmerkcommissie in als tweede controle ter verificatie.
Een inspectie op dit niveau is voor organisaties van dit kaliber een uitdaging op het vlak van: A) behoud positie 2024, B) implementatie handvatten uit 2024 en C) niveau voorbereiding CSRD. Een MVO-Keurmerkbedrijf op het niveau Goud volgt wijzigingen in het veld continue, kent de veranderlijke weg als het gaat om MVO en is specialist in jaarlijks bijsturen. Het zijn de bedrijven die in selecties opvallen met een rapportage die vergelijkbaar is met andere MVO certificeringen op het hoogste niveau. Het is tegelijkertijd een bekende inlevering voor beoordelaars. Zo wordt het MVO-Keurmerk inmiddels gevolgd door tal van adviesbureaus, (semi)overheidsinstanties tot politici. Het draagvlak MVO-Keurmerkbedrijven maakt dat de aansluiting en bekendheid door alle provincies heen geborgd is. En die borging wordt verder versterkt, door kwaliteitsversterking, bij de vijfkoppige MVO-Keurmerkcommissie die unaniem akkoord gaf voor afgifte van het MVO-Keurmerk op het niveau Goud.
Auditor Van der Werff concludeerde als volgt: ‘Edumar Metaalbewerking beheert alle processen in een kwaliteitsmanagementsysteem ISO9001. De MVO-doelstellingen zijn hierin duidelijk vastgelegd en als zodanig wordt het MVO-beleid intern getoetst in een PDCA-cyclus en verantwoord in een directiebeoordeling. Invulling van goed werkgeverschap is een vanzelfsprekendheid voor de eigenaren, zowel wat betreft de primaire en secundaire voorwaarden inclusief opleiding, werkomstandigheden en inspraak. Voortdurende innovaties hebben niet alleen betrekking op het efficiënt kunnen produceren van hoogwaardige producten, maar ook op het reduceren van afvalstromen en hergebruik van materialen en ondervangen van uitdagingen op gebied van piekbelasting in het energieverbruik. Het bedrijf heeft een nadrukkelijke binding met de lokale samenleving. Dit komt tot uitdrukking in lokaal inkopen en organisatie en ondersteuning van lokale activiteiten.
De MVO-Keurmerkcommissie brengt hierbij haar hartelijke felicitaties over aan het gehele team van Edumar Metaalbewerking!
Alle organisaties die het MVO-Keurmerk bezitten kunnen dit middels rapportage aantonen, de registratie is openbaar. Het MVO-Keurmerk ervaart een toename van (bewinds)personen, gemeentes en (semi)overheidsinstanties die contact opnemen met Keurmerk Nederland om te controleren of een organisatie daadwerkelijk in bezit is van het MVO-Keurmerk. Een wachttijd of passief afwachten is niet langer vereist, u kunt dit zelf proactief checken via de volledig vernieuwde website van het Keurmerkregister.