Hoe weten mensen dat zij er goed aan doen bij een bepaalde coach aan te kloppen? Daarnaast, hoe weet die persoon dat deze coach van coaching bij kanker een specialisme heeft gemaakt?

De Stichting Keurmerk Coach Bij Kanker (KCBK) is het aanspreekpunt voor en over coaching bij kanker in Nederland. De organisatie staat voor professionalisering van coaching en het opbouwen en delen van gedegen kennis over coaching bij kanker. Het is bij coaching bij kanker van groot belang dat de coach weet wat hij/zij doet. Door de kanker en de behandelingen raakt het lichaam uit balans en coaching mag deze balans niet verder verstoren. De coaches, aangesloten bij het CBK-Keurmerk, hebben ruime ervaring in coaching en hebben daarnaast een specialisatie opleiding gevolgd.

Om de kwaliteit te waarborgen en te bewaken zorgen alle aangesloten leden dat hun kennis op peil is. Zo kan men kiezen uit het basis aanbod (deskundigheidsbevordering) vanuit het CBK-Keurmerk of men kiest voor een andere of aanvullende opleiding, hierin hebben de Keurmerkhouders eigen regie. Op deze manier kan iedere coach de ontwikkeling doormaken die bij zijn of haar niveau en tempo aansluit. Dankzij de juiste kennis en ervaring kunnen de gespecialiseerde coaches de interventies afstemmen op zowel de lichamelijke als geestelijke conditie van een cliënt met kanker. De coach geeft, binnen de beperkingen van de ziekte, niet alleen een optimale ondersteuning waardoor de cliënt niet verder uit balans raakt, maar juist ook weer regie op het leven verwerft.

Geschiedenis

Afbeelding ter illustratie.

De Stichting Keurmerk Coach bij Kanker is in 2019 opgericht om te voorzien in professionele kwaliteitswaarborging van het niveau van individuele coaches bij de ziekte kanker. Aangesloten coaches worden in opleidingen voorzien om zich te onderscheiden en te ontwikkelen van andere coaches. Keurmerk Nederland ziet toe op de onafhankelijke toetsing van het CBK-Keurmerk en heeft het Keurmerk sinds 2019 middels onafhankelijke beoordeling geregistreerd. Sinds 2019 is het aantal registraties toegenomen tot zo’n 20 gecertificeerde coaches.

Bestuur van de vereniging

  1. Bestuursvoorzitter: – R. Beniers
  2. Secretaris – R. Bauer
  3. Penningmeester – J. Vissenberg
  4. Bestuurslid – A. Krom
  5. Bestuurslid – S. Griffioen

Het bestuur wordt ondersteund door Officemanager Jacqueline Visser en Mentor Ruth de Vries

Contact

Correspondentie:

info@kcbk.nl (antwoord binnen twee werkdagen)

Website

Keurmerk Coach Bij Kanker