Het MVO-Keurmerk kun je anno 2025 steeds meer inzetten in je bedrijfsvoering. In de achterliggende jaren is sinds de 100e afgifte van het MVO-Keurmerk een kantelpunt gekomen. Wat begon bij diverse adviesbureaus bracht de commissie bij onder andere Milieu Centraal, Rijksinkoopsamenwerking (RIS) en sinds vorig jaar – op tempo – de verwerking van CSRD in de Keurmerkeisen. Dat ging gepaard met de aansluiting van drie commissieleden die alles op inhoudelijke verbetering hebben gezet. Sinds de nieuwe checklist geïntroduceerd is kunnen we op enthousiaste reacties rekenen als het gaat om de inhoudelijke ontwikkeling. We lichten vijf gevallen uit van: net dat ik merk: dat is met het MVO-Keurmerk!

1. Als MVO-Keurmerkbedrijf kun je een impactlening aanvragen bij een bank als de Rabobank. Het is van belang dat u het MVO-Keurmerkcertificaat alsmede de rapportage 2024-9 uploadt. Voor u als MVO-Keurmerkhouder is alsmede een toelichtend schrijven vanuit de MVO-Keurmerkcommissie opvraagbaar voor uw organisatie.

2. Het MVO-Keurmerk wordt bij aanbestedingen ingezet, ook als niet expliciet het MVO-Keurmerk wordt genoemd zal de partij uw indiening van het MVO-Keurmerk inhoudelijk beoordelen. Inhoudelijk is het MVO-Keurmerk vergelijkbaar met de gangbare certificeringen. Met name op het niveau Brons en Zilver zal uw organisatie inhoudelijk hoge ogen gooien. Bij deze gradaties is vanaf dit kalenderjaar implementatie van CSRD aan de orde in uw organisatie en wordt werk gemaakt van bijvoorbeeld de SDG’s.

3. De rapportage van het MVO-Keurmerk direct bij de hand hebben is anno 2025 geen overbodige luxe. In een overleg of bij vergaderingen merken commissieleden het voordeel van binnenuit, maar dat is er ook zeker van buitenaf. Zo zijn er ondernemers die direct de ISO 26000 rapportage openen op de smartphone en aan kunnen wijzen dat uit de rapportage blijkt dat de organisatie praktijk maakt van bepaalde SDG’s en progressie boekt in het verkleinen van de CO-2 voetafdruk. Tip: niet alle ondernemers zijn bij de audit, in dit geval leest u de rapportage goed door voordat u die op uw smartphone zet. Zo vindt u de belangrijkste termen in de rapportage moeiteloos.

4. Het MVO-Keurmerk is van uw organisatie, verweef de rapportage in uw online MVO-beleid. Er zijn weinig bedrijven die online geen pagina MVO opnemen voor de organisatie. Bezoekers zien echter ook wel door de beschrijving van MVO activiteiten en beleid heen. Grotere bedrijven hebben hier een afdeling voor die er werk van maakt. Zeker als mkb’er is het goed om de verkregen rapportage te verwerken in uw online MVO-beleid. Zo verweeft uw het oordeel van de inspecteur die met zijn/haar achtergrond en expertise de belangrijkste facetten uitlicht. Profiteer hiervan!

5. Een groot deel van de MVO-Keurmerkbedrijven hoeft nog niet aan de CSRD. Daarbij, deze week kwam er weer nieuws over mogelijk uitstel. Toch komt die CSRD er een keer aan in een tijd van toenemende aandacht voor de planeet en haar klimaat. Als kleiner bedrijf sorteert u wél voor op die CSRD, en dat maakt u bijzonder. We horen reeds vaker dat het MVO-Keurmerk hier al helemaal bijzonder mee is, het is één van de weinige platforms waar het grootste gedeelte mkb is aangesloten die werk maken van CSRD. Met het MVO-Keurmerk is uw positie voorop als de CSRD ingaat. Pluk er nu vast de vruchten van!

Andere berichten

Nog meer nieuws uit het Keurmerklandschap.