Hazeleger Kaas uit Barneveld heeft recent de definitieve toekenning van het MVO-Keurmerk – ISO 26000 op het niveau Zilver verworven. Als onafhankelijke co-packer vertrouwen nationale en internationale kaasproducenten, merken en kleine ondernemers dagelijks op de diensten van Hazeleger Kaas. Vanuit klantwens en eisen van het product zoekt Hazeleger naar de meest geschikte oplossing. Maar, zoals verwerkt in het principe, tijdens dit proces zal altijd gezocht worden naar de meest duurzame oplossing. De erkende Hofleverancier heeft dan ook een naam die bekend is in de sector en nationaal en internationaal over een mooi portfolio beschikt. Waarbij uiteraard al jarenlang wordt gewerkt aan MVO in praktijk.
Het is voor een MVO-Keurmerkbedrijf op het niveau Zilver een prestatie die voorbehouden blijft in een zeer uitgebreide rapportage. Als we de geborgde eisen doornemen is daarbij een verhoging van de vereisten zichtbaar ten opzichte van de checklist 2024-8. De volgende criteria werden voorgelegd:
- De organisatie heeft zich toegelegd op het voldoen aan 51 verplichte eisen.
- Van deze 51 eisen is sprake van 20 componenten als uitbreidingscriteria op de eisen.
- Over de eisen worden gekoppeld aan de drie P’s voldaan aan 8 hoofdcriteria om toekomstig te conformeren aan de CSRD.
- Onder de eisen wordt gesteld dat minstens 3 SDG’s in praktijk worden gebracht.
- Onder de eisen wordt gesteld dat elke P aan minimaal één SDG dient te worden gekoppeld.
- De SDG’s dienen gekoppeld te worden aan een managementsysteem of jaarverslag.
- De aangestelde auditor leverde bevindingen bij de MVO-Keurmerkcommissie in als tweede controle ter verificatie.
Een inspectie op dit niveau is voor organisaties van dit kaliber een uitdaging op het vlak van: A) behoud positie 2024, B) implementatie handvatten uit 2024 en C) niveau voorbereiding CSRD. Een MVO-Keurmerkbedrijf op het niveau Zilver volgt wijzigingen in het veld continue, kent de veranderlijke weg als het gaat om MVO en is specialist in jaarlijks bijsturen. Het zijn de bedrijven die in selecties opvallen met een rapportage die vergelijkbaar is met andere MVO certificeringen op het hoogste niveau. Het is tegelijkertijd een bekende inlevering voor beoordelaars. Zo wordt het MVO-Keurmerk inmiddels gevolgd door tal van adviesbureaus, (semi)overheidsinstanties tot politici. Het draagvlak MVO-Keurmerkbedrijven maakt dat de aansluiting en bekendheid door alle provincies heen geborgd is. En die borging wordt verder versterkt, door kwaliteitsversterking, bij de vijfkoppige MVO-Keurmerkcommissie die unaniem akkoord gaf voor afgifte van het MVO-Keurmerk op het niveau Goud.
Auditor Van der Werff concludeerde als volgt: ‘CSR is an integral part of the company policy for quite some years. Both qualitative and quantitative objectives are part of the CSR policy statement. A CSR team ensures the progress of the various actions. The chosen SDG’s are managed and tested during internal audits. The company has started activities to comply with the CSRD obligations from the 2025 report. As far as the ‘planet’ domain concerned, besides renovation of location Hanzeweg, resulting in various energy savings, the company is continuously working on research and development of reducing wastage by usage of new production methods, packaging materials and technics. The company can be described as a family business. The attention for wellbeing and development of the staff results in quite sustainable employability. According to a survey customers are satisfied to very satisfied about the service level of the company. Seeing all aspects the Silver level of the CSR-Quality Mark is deserved’.
De MVO-Keurmerkcommissie brengt hierbij haar hartelijke felicitaties over aan het gehele team van Hazeleger Kaas.
Alle organisaties die het MVO-Keurmerk bezitten kunnen dit middels rapportage aantonen, de registratie is openbaar. Het MVO-Keurmerk ervaart een toename van (bewinds)personen, gemeentes en (semi)overheidsinstanties die contact opnemen met Keurmerk Nederland om te controleren of een organisatie daadwerkelijk in bezit is van het MVO-Keurmerk. Een wachttijd of passief afwachten is niet langer vereist, u kunt dit zelf proactief checken via de volledig vernieuwde website van het Keurmerkregister. Spiegel in dergelijke gevallen een MVO-Keurmerkcertificaat met de GCR, waarbij nieuwe initiatieven onder 100 deelnemers doorverwezen worden naar bestaande initiatieven.