Namens de MVO-Keurmerkcommissie hebben Martin Bogers en Gerard van der Werff een zeer inspirerende workshop van het platform Duurzaamheid Gestript bijgewoond. In het Bomencentrum in Baarn werd een brede groep aan ondernemers ontvangen door een allerhartelijkste gastheer en de organisatoren Gerke van Zalk, Dick Lokhorst en Herman Molenaar. Naast een aantal leerzame presentaties stond kennismaking centraal en zijn de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek gegaan. We mogen wel zeggen dat Gerard en Martin enthousiast thuisgekomen zijn en de MVO-Keurmerkcommissie dat hebben laten weten.
Verslag Duurzaamheid Gestript
Herman Molenaar benadrukte dat duurzaamheid geen keuze is, maar een noodzaak. Hij stelde dat het CO₂-probleem dringend is en dat de natuurlijke afbraak van CO₂ extreem traag is, wat de urgentie vergroot om snel en doortastend actie te ondernemen. Molenaar gaf aan dat echte impact leiderschap vereist en dat het soms noodzakelijk is om af te wijken van de bestaande regels om vooruitgang te boeken.
Een belangrijk concept in zijn betoog was de formule Impact = Profit × Purpose, waarin hij betoogde dat winst en betekenis elkaar versterken en niet als tegengestelden hoeven te worden gezien. In zijn visie is ESG-rapportage een gevolg van duurzame acties, en geen doel op zich. Molenaar waarschuwde dat we kansen niet snel genoeg benutten door traag beleid en een gebrek aan lef. Zijn oproep was duidelijk: “Groei met wat je hebt” en sluit je aan bij de Duurzaamheid Gestript community om gezamenlijk verandering teweeg te brengen.
Dhr. Molenaar nam het voortouw met een eerste inspirerende presentatie.
Vincent Wanders bracht de definitie van ESG (Environmental, Social, and Governance) als duurzame waardecreatie over het milieu, sociaal beleid en governance naar voren. Hij gaf aan dat de CSRD/ESRS bedrijven verplicht om hun impact en transitieplannen te rapporteren, wat duurzaamheid verplicht stelt in bedrijfsvoering. Het Omnibus-voorstel van de EU beoogt de duurzaamheidseisen te versoepelen en te vereenvoudigen, vooral voor het MKB, wat als een positieve stap voor de sector wordt gezien.
Toch waarschuwde Wanders voor risico’s zoals greenwashing, oppervlakkige data en politieke onzekerheid die de effectiviteit van duurzaamheidsinspanningen kunnen ondermijnen. Volgens Wanders is monitoring en meten van de duurzaamheid cruciaal, maar de interpretatie hiervan vereist diepgang en visie. Duurzaamheid vereist dus niet alleen compliance, maar vooral leiderschap om de juiste keuzes te maken.
Moeten we het samen doen?
Dhr. Wanders nam de tweede presentatie voor zijn rekening.
Samenwerking
Beide presentaties benadrukten het belang van samenwerking. Samenwerken vergroot de slagkracht, versnelt verandering en vergroot de kans op succes. Door kennis te delen en verantwoordelijkheid te nemen, wordt meer inzicht, draagvlak en impact gecreëerd. De gezamenlijke inzet maakt het mogelijk om van elkaar te leren, verschillen te benutten en echte vooruitgang te realiseren. Delen is vermenigvuldigen: samen groeien kennis, motivatie en resultaat.
Soms moet je of mag je van de regels afwijken?
Een ander belangrijk thema uit beide presentaties was de vraag wanneer het gepast is om van de regels af te wijken. Zowel Molenaar als Wanders gaven aan dat regels niet altijd strikt gevolgd hoeven te worden, omdat er praktische, doelgerichte, menselijke en strategische overwegingen kunnen zijn die belangrijker zijn dan strikt naleven van de regels. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen regels en realiteit, waarbij gezond verstand, effectiviteit, motivatie, eerlijkheid en het grotere geheel in de keuzes worden meegenomen.
Meer weten, kijk op de website of neem contact op.