In een return van de miniserie ‘de mensen achter SchoonGarant’ stellen wij vandaag Piet van Ballegooijen aan u voor. Als inspecteur Regio West bezoekt hij diverse bedrijven in de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, met uiteraard Dordrecht als uitschieter. Bedrijven waarderen zijn expertise en jarenlange ervaring in het verlengde van bedrijfsketens als de beveiliging en de zorg. Zijn geduld is een kracht, maar wie is Piet van Ballegooijen verder. Wat is zijn achtergrond en hoe vond hij zijn weg als inspecteur van SchoonGarant? Vandaag is het woord aan Piet, de man die recent het 60e SchoonGarant Keurmerk mocht toekennen aan Alséén Schoonmaak en Facilitaire diensten.
1. Piet, om maar met de deur in huis te vallen, wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Piet van Ballegooijen, gepensioneerd medisch analist en kwaliteitsmanager. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en vijf kleinkinderen. Mijn vrije tijd vul ik met hobby’s, zoals: bonsai bomen, stamboomonderzoek en miniatuur huisjes bouwen. Na jaren als analist gewerkt te hebben in ziekenhuizen, ben ik kwaliteitsmanagement gaan bestuderen. Dit heeft geleid tot het uitvoeren van audits in meerdere branches voor enkele certificerende instellingen. Denk dan aan: de zorg, transport, luchtvaart, casino’s, beveiliging.
2. Kun je wat vertellen over je functie als inspecteur voor SchoonGarant?
Door mijn werk voor Safehouses ben ik in contact gekomen met Keurmerk Nederland. Zij doen daar de audits voor het VKS-Keurmerk. Tijdens één van de audits heb ik aangegeven de audits voor SchoonGarant en MVO ook wel te willen doen. Zo begon de bal te rollen. Op jaarbasis hebben we het nu over zo’n 10 audits, wat heel mooi is voor mij om er zomaar bij te doen.
3. Wat zijn de uitdagingen waar de meeste bedrijven tegen aanlopen als het gaat om de SchoonGarant inspectie?
Waar de meeste tegenaan lopen is het registreren en organiseren van de gegevens. Vaak hoor je dan ook: “Ik weet niet of ik er klaar voor ben” en “Waar kan ik het ook alweer vinden”. Bij opvolgingsaudits gaat het dan veel beter. Eigenlijk hebben ze er ook niet altijd voldoende tijd voor omdat het mkb’ers zijn en de directie ook meewerkt op de vloer.
4. Wat vind je het leukste aan het uitvoeren van een inspectie?
Het leukste is het contact met de mensen en ze geruststellen. Je wordt altijd heel vriendelijk ontvangen en men is heel open. Ook erg leuk is de diversiteit aan locaties.
5. Welke gebeurtenis tijdens een inspectie staat je nog bij?
Een bedrijf zoeken en dan terecht komen in een woonwijk. Een kantoortje op een zolder.
Piet, hartelijk dank voor je bijdrage!